
NEED TO KNOW
The great eared nightjar is a nocturnal bird that resembles a fluffy dragon
Great eared nightjars can be found in the woodlands of Southeast Asia
The birds build their nests on the forest floor
Ever wondered what a small, fluffy dragon with catlike ears looks like? Meet the great eared nightjar, a rather mystical-looking bird.
This big-eyed creature, whose name is Lyncornis macrotis and is often nicknamed the "baby dragon," lives in the "dense, low-lying woodlands" of South and Southeast Asia, per LiveScience.
You will likely spot them in Sri Lanka, Bangladesh, India, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Thailand, and Vietnam.
Meanwhile, the "great eared" status comes from the golden feathers atop their heads, which resemble cat ears.
Alamy
A pair of Great Eared NightjarsThese nocturnal birds can grow to 12-16 inches tall and stand out from other birds with their impeccable posture and unique ears, according to eBird. The species' brown, black, and gray plumage helps them camouflage from predators such as owls.
They also maintain a busy schedule. During the day, the birds lie motionless on the ground, blending into piles of leaves and tree stumps to hide from predators. At night, they're on the hunt for moths, beetles, and other flying insects.
One way the great eared nightjar distinguishes itself is by how it eats and drinks. Australian Geographic reports that the bird catches prey midair during hunting. They will also skillfully glide over lakes and scoop water into their mouths while flying.
The great eared nightjar is also different from other birds because of how it nests. Instead of building a nest in a tree and laying several eggs at a time, they will lay one egg at a time on a bed of leaves on the forest floor.
Great eared nightjar parents incubate their egg together, taking turns until it hatches. The offspring remain in the camouflaged home on the floor and are fed by their parents until they are old enough to gather their own food.
According to the International Union for Conservation of Nature, the species' conservation status as of 2020 is "Least Concern."
An animal population is considered "Least Concern" when it has been evaluated against the Red List criteria and does not qualify for Critically Endangered, Endangered, Vulnerable, or Near Threatened."
Alamy
Great Eared NightjarNever miss a story — sign up for PEOPLE's free daily newsletter to stay up-to-date on the best of what PEOPLE has to offer, from celebrity news to compelling human interest stories.
As for what these glorious creatures sound like, the great eared nightjar's piercing call can be heard at dawn and dusk.
The birds use sharp chirps, followed by low whistles, to mark territories, attract mates, and warn other birds.
Read the original article on People
LATEST POSTS
- 1
Vote in favor of your #1 Kind of Cap - 2
IDF uncovers 7 km.-long Gaza terror tunnel where Hamas held Hadar Goldin - 3
Factbox-Weight-loss drug developers line up to tap lucrative market as competition heats up - 4
Arctic sea ice hits lowest winter level as unprecedented heat hits smashes records all over Earth - 5
Politics at the table? Drinking the wine you brought? An etiquette expert's Thanksgiving dos and don'ts.
Yemen's Houthis ready to join Iran war if needed, raising new shipping risk
UN chief warns he could refer Israel to ICJ over laws targetting UNRWA
Weeks-Long Australian LNG Outage Will Further Tighten Supply
Virtual reality opens doors for older people to build closer connections in real life
Israeli archaeologists launch project to trace origins of ancient pottery
South Carolina measles outbreak grows by nearly 100, spreads to North Carolina and Ohio
When faith comes under fire: How Iran’s repression of religious minorities has increased
Ads promising cosmetic surgery patients a ‘dream body’ with minimal risk get little scrutiny
KJ Apa stars as Jimmy Stewart in new biopic: See his transformation












